What’s in a date?

Tijdens de corona-persconferentie gisteren vlogen de data ons weer om de oren: 28 april, 26 april, 11 mei, 26 mei… Die data worden genoemd in het nieuwe openingsplan van het kabinet, het scenario naar heropening van de samenleving.

Inmiddels weten we dus dat veel van deze data verre van ‘hard’ zijn. Maar al te vaak werden de afgelopen maanden versoepelingen van de coronamaatregelen voor een bepaalde datum aangekondigd, die vervolgens weer werden uitgesteld of – nog erger – geheel van tafel werden geveegd. Een goed voorbeeld is natuurlijk de omstreden avondklok. Demissionair premier Rutte antwoordde gisteren behendig op een persvraag dat de data zélf niet veranderen, maar mogelijkerwijs wel de activiteiten die voor een bepaalde datum gepland zijn. Het is dus maar hoe je het bekijkt…

Teleurstelling

De continue stroom data en de talloze veranderingen rond versoepelingen roepen de vraag op waarom de regering ze dan telkens noemt? Om toch enig perspectief te bieden in deze zware tijden? Tegelijkertijd is de teleurstelling telkens enorm groot als een datum voor een ‘viering van de coronateugels’ wéér niet wordt gehaald. En zijn horeca, pretparken en sportscholen woedend op de betrokken bewindspersonen dat hun ‘een worst wordt voorgehouden’ die telkens weer op het allerlaatste moment uit beeld verdwijnt.

Wat is dan het alternatief? Een stappenplan zonder data? Iedereen die wel eens een plan van aanpak heeft gemaakt voor een verjaardagsfeest, een sportevenement of een vakantiereis, weet dat je daarin alle te nemen activiteiten zet mét een tijdslijn. Dit hoort nu eenmaal bij zo’n plan, want anders is het niet goed uit te voeren. Voortschrijdend inzicht kan vervolgens leiden tot aanpassing van deze acties, maar ook van de tijdstippen. Heel normaal, zou je zeggen.

Openingsplannen

Maar de openingsplannen van het kabinet en de data erin worden in ons land anders gepercipieerd. Als data niet worden gehaald, raakt men op z’n zachts gezegd ‘ontstemd’. ‘Dan had Rutte of De Jonge dit niet moeten noemen,’ zo wordt boos beredeneerd. Ongetwijfeld hebben deze reacties te maken met de enorme teleurstelling die eraan ten grondslag ligt. Want we lijden allemaal nu al zo lang onder de coronamaatregelen, we snakken zó naar meer vrijheid. En als dán een ‘beloofde’ datum weer niet wordt gehaald, heropeningen worden uitgesteld…

Het openingsplan zoals dit nu op tafel ligt, staat of valt met de situatie in de ziekenhuizen en op de IC’s , het aantal besmettingen en vaccinatietempo. Niemand wil immers in een situatie van ‘code zwart’ op de IC’s belanden. Dan zouden we pas ‘teleurgesteld of ‘woedend’ zijn! Daarom moeten we met z’n allen deze ‘code des doods’ te allen tijde weten te voorkomen. En hoe sneller de situatie daar verbetert, hoe voortvarender het openingsplan kan worden uitgevoerd. Dit betekent óók dat data niet automatisch, zoals gewoonlijk, ‘weer niet’ gehaald worden, maar omgekeerd juist naar voren kunnen worden gehaald. In die gevallen is het wel handig als je de juiste datum weet…

Ongetwijfeld hebben alle boze reacties te maken met de enorme teleurstelling die eraan ten grondslag ligt.

Blog mediagenique.png

GEPUBLICEERD OP WWW.MEEROVERMEDISCH.NL