De coronaversoepelingen buitelen over elkaar heen. Alles lijkt weer open te gaan en zo komt het felbegeerde ‘normaal’ weer in zicht. Winkels, theaters, sportwedstrijden, vakanties… overal kunnen we weer heen. Vaak wel met een (snel)test op zak, maar dat moet je er maar voor over hebben.
Hoogtepunt voor maar liefst 16.000 duizenden supporters – mét negatief testbewijs – was het bijwonen van de EK-voetbalwedstrijd Nederland-Oekraïne in de Amsterdamse Johan Cruijff ArenA.
Boze droom
De demissionaire regering toont zich dan ook optimistisch, na zo’n lange tijd de brenger van slecht nieuws te zijn geweest. Met het mooie weer lijkt het ook een beetje of corona slechts een boze droom was waaruit we gelukkig weer ontwaakt zijn.
Toch liggen de nodige gevaren op de loer en is het uiterst belangrijk hierover op tijd en helder te communiceren, zonder meteen als ‘doemdenker of ‘pessimist’ aangemerkt te worden.
Een goed voorbeeld van hoe het niet moet, is de situatie in het Verenigd Koninkrijk. Een tijdlang was het land koploper in vaccinaties, maar nu worden op de valreep de versoepelingen een maand uitgesteld. Oorzaak is de opmars van de zeer besmettelijke deltavariant uit India. Het verhaal gaat dat de Britse premier Boris Johnson dit wel wist, maar hierover niet tijdig met de bevolking communiceerde. Hij moest namelijk nog bij zijn Indiase ambtgenoot op bezoek en wilde zo een belangrijk te sluiten handelsakkoord niet op het spel zetten.
Drastisch
Maar ook in ons land is nog geen reden voor euforie. Zo is nog lang niet iedereen volledig gevaccineerd. Uit gegevens van het RIVM blijkt dat 84 procent van de Nederlanders van 16 jaar en ouder een prik heeft gehad of deze binnenkort wil gaan halen. En dit is wel een absolute voorwaarde om het coronavirus drastisch de kop in te drukken.
Met name in christelijke gemeenten en achterstandswijken waar veel arbeidsmigranten wonen, is de vaccinatiebereidheid laag. Traditioneel weigeren veel bewoners in christelijke gemeenten vaccinaties, omdat daarmee zou worden ingegaan tegen de wil van God. Bij arbeidsmigranten spelen andere problemen. Vaak is de overheidscommunicatie over corona voor hen te moeilijk of niet gericht in hun taal. Gehannes over de gevaren van sommige vaccins maakt dit wantrouwen tegen vaccinatie alleen maar erger.
Prikbussen
Laagdrempelige voorlichting in de wijken kan veel onduidelijkheid en onrust onder de bewoners wegnemen. Een goed initiatief van het ministerie van Volksgezondheid is om binnenkort op een landelijke actiedag met prikbussen de wijk in te gaan om mensen te vaccineren. Doel van de campagne is om daadwerkelijk een vaccinatiegraad van 85 procent te halen.
Desalniettemin blijven er nog tal van onzekerheden rond corona. Hoe lang blijft de vaccinatie ons beschermen? Beschermt deze ook voldoende tegen nieuwe mutanten? Naar welke landen kunnen we nu wel of niet gerust met vakantie? We moeten niet natuurlijk niet te pessimistisch zijn en volop genieten van wat nu weer mogelijk is. Maar van ‘terug naar normaal’ is nog geen sprake en het is de vraag of dat ook helemaal zal gebeuren. We zullen zien…Ongetwijfeld hebben alle boze reacties te maken met de enorme teleurstelling die eraan ten grondslag ligt.
GEPUBLICEERD OP WWW.MEEROVERMEDISCH.NL