‘Wat bezielt deze mensen?’

De corona-avondklok in Nederland en ‘de oorlog’ brak uit. Het verband tussen deze twee lijkt snel gelegd en logisch. Maar het een is niet altijd een direct gevolg van het ander. Niet alleen kan er een scala van gebeurtenissen tussen zitten, ook kunnen meerdere oorzaken hiertoe leiden.

De invoering van de avondklok lijkt geleid te hebben tot de meest ernstige rellen sinds 40 jaar, zeggen politiemensen. En als je de beelden op social media ziet, is er niets te veel gezegd. Deze social media spelen ook een leidende rol in de communicatie tussen de oproerkraaiers onderling. Oproepen tot samenkomst, haatverwensingen richting de gevestigde orde, opruiingen. Daarbij wordt veel gebruik wordt gemaakt van de app Telegram. Hierop kunnen gebruikers versleutelde en zelfvernietigende berichten, foto’s, video’s en bestanden met elkaar uitwisselen. Het schijnt voor de politie uitermate moeilijk te zijn om te anticiperen op deze acties en oproepen. Met alle gevolgen van dien, zo zagen we.

Crimineel geweld

De politiek was er als de kippen bij om het buitensporige en voor ons land ongekend heftige geweld te veroordelen. Premier Rutte noemde de rellen ‘afschuwelijk’ en ‘onacceptabel’. Volgens hem hebben deze niets te maken met strijden voor vrijheid of demonstraties. ,,Elk normaal mens kan hier alleen met afschuw kennis van nemen. Je vraagt je werkelijk af wat bezielt deze mensen? Het is crimineel geweld en dat zullen we ook als zodanig behandelen,” aldus een woedende minister-president.

De vraag “wat bezielt deze mensen?” moet inderdaad nodig beantwoord worden. Interessant was het relaas van twee relschoppers woensdagavond op EenVandaag. Daaruit bleek dat ze met hun acties gewoon ‘niets te verliezen’ hebben. Of je nu werkeloos ‘opgelockt’ thuis zit of in de gevangenis, het maakt hen allemaal niets meer uit. De rellen bracht hen juist de nodige spanning en afleiding in hun troosteloze, uitzichtloze bestaan. Als je dit hoort, doet de bijna retorische vraag van premier Rutte ‘wat bezielt ze?’ bijna naïef aan.

Absurd

Uiteraard moet streng worden opgetreden tegen buitensporig geweld en relschoppers moeten forse straffen tegemoet kunnen zien. Maar hoe voorkom je dat het opnieuw gebeurt? Van de regering had op z’n minst kunnen worden verwacht dat zij wist ‘wat deze mensen bezielt’. Dan had zo’n absurde retorische vraag in ieder geval achterwege kunnen blijven.

Zoals de reljeugd zelf aangaf, is uitzichtloosheid een belangrijke drijfveer om met geweld de straat op te gaan. De invoering van de avondklok was de spreekwoordelijke druppel die de emmer deed overlopen. Die komt nog eens bovenop de andere vrijheidsbeperkingen waarmee we allemaal worden geconfronteerd. Voeg daarbij nog eens werkeloosheid, armoede én stoer gedrag tegenover je vrienden en de giftige cocktail is klaar!

Serieuzer

De enige oplossing om het tij te keren, is de jeugd veel serieuzer te nemen. Waarom zitten in de talkshows op tv meestentijds alleen maar (dezelfde!) volwassenen? Waarom horen we niets over de gesprekken die premier Rutte met jongeren ging voeren? Welke initiatieven zijn hieruit voortgekomen? Waarom wordt niet beter aan jongeren uitgelegd dat juist zij zich aan de coronamaatregelen moeten houden? Omdat zij vaak het eerst slachtoffer worden van een economische crisis die door hun gedrag alleen maar langer duur en dieper wordt.

De rellen zijn een heftige ‘wake-up call’ voor ons allemaal. Uiteraard moet geweld nu bestraft worden, maar tegelijkertijd moeten we de jongeren nú serieus nemen, naar hen luisteren en samen met hen actie ondernemen en initiatieven ontplooien. Alleen dan kunnen we in de toekomst erger voorkomen.

De rellen zijn een heftige ‘wake-up call’ voor ons allemaal.


Blog mediagenique.png

GEPUBLICEERD OP WWW.MEEROVERMEDISCH.NL