De coronabeperkingen vallen vooral veel jongeren zwaar. Ze vinden het moeilijk zich nog steeds aan de overheidsmaatregelen te houden die erop gericht zijn de pandemie te bestrijden. Als je jong bent, wil je plezier maken en je leeftijdsgenoten ontmoeten. Zo leer je tal van sociale vaardigheden waar je later in je leven – privé en op het werk – profijt van hebt.
Daar komt bij dat jongeren in het algemeen minder last ondervinden van de corona zelf. Dat maakt het natuurlijk verleidelijk voor hen om zich niet al te strikt aan de regels te houden. Hoewel menigeen zich natuurlijk wel realiseert dat (groot)ouders bij een bezoek besmet kunnen worden met ernstiger gevolgen.
Hiphop
Recentelijk riepen bekende Nederlanders, zoals de hiphopartiest Famke Louise en rapper Bizzey, mensen op de coronaregels te negeren. Onder het motto ‘Alleen samen krijgen we de overheid onder controle. Ik doe niet meer mee‘. Dit stuitte direct op felle kritiek van deskundigen die de oproep betitelden als ‘onacceptabel’ en ‘gevaarlijk’. Niet alleen de volksgezondheid, maar ook de economie kan daardoor een nog grotere deuk oplopen, zo waarschuwden zij. Na deze golf van kritiek trokken de ‘bekende Nederlanders’ hun oproep snel weer in.
De minister-president nodigt weliswaar groepen jongeren uit, maar de goede snaar wordt vooralsnog nog niet geraakt
De overheid lijkt er niet goed in te slagen de jongeren met haar boodschappen te bereiken. De minister-president nodigt weliswaar groepen jongeren uit om over corona en wat dat voor hen betekent van gedachten te wisselen, maar de goede snaar wordt vooralsnog nog niet geraakt. Dat blijkt uit het feit dat de jongeren hun houding en gedrag ten opzichte van de geldende coronamaatregelen niet massaal wijzigen. De oplossing is dat de betrokken bewindslieden nog veel meer dan nu het geval is tussen de jongeren in gaan staan. Alleen zó kunnen zij echt te weten komen hoe onze jeugdigen denken, wat hun problemen zijn en hoe zij het graag zouden willen zien.
Klappen
De klappen die de economie oploopt, raken juíst de jongeren onevenredig hard. Diezelfde jongeren dus die het vaak met de coronaregels niet zo nauw nemen. Wat is hier precies aan de hand? Veel van hen die vóór de corona-uitbraak net met veel plezier aan een nieuwe baan of stage waren begonnen, merkten dat zij mede door het ‘last in – first out principe’ weer snel thuis zaten. Hun jaarcontracten of tijdelijke contracten werden niet meer verlengd door hun werkgevers die immers nu alle zeilen moeten bijzetten om te overleven.
En als je eenmaal zonder werk komt te zitten, merken veel jongeren dat het wel heel moeilijk is in deze tijd snel aan een nieuwe baan te komen. Zeker omdat zij logischerwijs over weinig of geen werkervaring beschikken. Want áls een werkgever dan al besluit iemand aan te nemen, wordt eerder gekozen voor iemand met de nodige ervaring. Het arbeidsaanbod wordt immers steeds ruimer!
Pineut
Het is dus duidelijk. Als de economie verder krimpt, zijn met name de jongeren met weinig werkervaring de pineut. Alle reden dus voor hen om te zorgen dat de economie niet nóg meer klappen krijgt. Misschien dat het dan verstandig om de coronamaatregelen wél serieus te nemen, zodat verdere aanscherpingen die het bedrijfsleven en overheid nog meer schaden niet nodig zijn.
De betrokken bewindslieden moeten nog veel meer dan nu het geval is tussen de jongeren ín gaan staan