Afkeer van autoriteit

De Nederlandse afkeer van autoriteit

Demissionair premier Rutte kondigde dinsdag vergaande versoepelingen op coronagebied aan. ‘Een spannende stap, maar ook een grote, positieve stap,’ noemde hij het. De invoering van de coronapas voor ieder bezoek aan café, terras, theater en stadion speelt in deze nieuwe fase een cruciale rol.

Dus toch nog geen totale terugkeer naar het ‘oude normaal’? Waarom lukt dat in andere landen ogenschijnlijk wel en in Nederland niet? Waarom kleurt heel Nederland ook nu nog rood op de Europese coronakaart?

Rode kleur

De rode kleur op de Europese coronakaart betekent dat in de afgelopen twee weken 4,4 procent van alle uitgevoerde coronatests een besmetting aan het licht bracht. De ondergrens ligt daarbij op 4 procent. In een land als Denemarken, dat weliswaar dunner bevolkt is dan Nederland, is alleen de hoofdstad Kopenhagen nu nog rood gekleurd.

Het is interessant hier eens wat nauwkeuriger naar te kijken. Het afgelopen jaar hebben de Denen de coronastrategie van hun regering stevig omarmd. Veel steviger dan hier ten lande.

Deense Jaap

Søren Brostrøm, de Deense Jaap van Dissel, speelde in deze strategie een hoofdrol en is ook onder jongeren enorm populair. Dat begon al aan het begin van de crisis toen hij singles een hart onder de riem stak. Hij zei dat ‘seks goed en gezond’ is.  ‘Net als bij elk menselijk contact is er een besmettingsrisico. Maar natuurlijk moet je in deze situatie seks kunnen hebben.’ Brostrøm verwierf ermee een heldenstatus onder de Deense jongeren.

Hoe anders is het gesteld met het Nederlandse RIVM met zijn ietwat stijve, afstandelijke directeur. De gesloten, ‘arrogante’ cultuur die hier heerst, leidt tot dito communicatie. Met als gevolg dat de gemiddelde Nederlander in het geheel niet gemotiveerd wordt om achter de adviezen van het RIVM te gaan staan en niet of nauwelijks van plan is deze na te leven.

Anti-autoritair

Maar ook de afkeer van autoriteit onder Nederlanders is hier debet aan. Ons verleden tekent zich door strijd tegen gezag. Vrijheid is ons grote goed. Die laten we ons door niemand afpakken. En de coronacrisis perkte juist deze vrijheden enorm in. Dat hier steeds minder draagvlak en begrip is voor de resterende coronamaatregelen mag dan ook geen wonder heten.

Maar de situatie in andere landen leert ons dat juist door het naleven van maatregelen wij sneller onze vrijheden kunnen terugkrijgen. Zoals in Denemarken waar op 10 september al vrijwel alle coronarestricties werden afgeschaft, inclusief de daar zo ‘gehate’ coronapas.

En in Italië, hard getroffen door de crisis, legde een Romeinse restauranthoudster onlangs uit dat de coronapas, die daar al langer verplicht is, bij de bezoekers niet tot problemen leidt. Ook hoefde ze voor de controle daarop geen extra personeel aan te nemen. Ze voegde eraan toe dat zij en haar collega’s zich op terras en binnen juist veiliger voelen als zij hun gasten mét geldige coronapas ontvangen. Misschien kunnen wij hier iets van leren en zo eerder terugkeren naar het felbegeerde ‘oude normaal’?

GEPUBLICEERD OP WWW.MEEROVERMEDISCH.NL

GEPUBLICEERD OP WWW.MEEROVERMEDISCH.NL